Visumnekt for borgere av Schengenland til Libya

Dernière mise à jour: 17/06/2009 // Det er for tiden en uavklart situasjon i forhold til Libyas bestemmelse om å ikke slippe inn borgere fra Schengenland.

Bakgrunnen for dette er en konflikt mellom Libya og Sveits som går halvannet år tilbake i tid. Mer utfyllende om denne konflikten kan leses på http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8517642.stm. I praksis betyr dette at visum til Libya ikke innvilges og at allerede innvilgede visum ikke er gjeldene. Det pågår fortløpende forhandlinger i denne saken som nå berører reisende fra hele Schengenområdet. Det er foreløpig ikke kommet signaler på når man forventer en løsning. Schengenområdet inkluderer 22 av 27 EU medlemsland. Sveits er ikke medlem av EU, men er et Schengenland, på lik linje med Norge og Island. EU landene Bulgaria, Romania, Kypros, den Irske republikk, og Storbritannia er ikke en del av Schengenområdet.

Norske borgere må ha visum for å reise til Libya. Opplysninger angående visum fåes ved den Libyske Folkekontor (Ambassade) i Stockholm :
The People's Bureau of the Great Socialist, People's Libyan Arab Jamahiriya
Valhallavägen 74,
Box 10133,
S-100 55 Stockholm
Sverige
Tlf: 46 8 14 34 35
Faks: 46 8 10 43 80
E-mail: [email protected]

Libyere må også ha visum for å reise til Norge. Informasjon finnes på Ambassadens hjemmeside : . Tysklands Ambassade i Tripoli ivaretar Norges interesser i Schengen-samarbeidet (visum for Libyske borgere til Norge). De kan kontaktes på tel. :(+218) 21 333 05 54. 

Norske kvinner som er gift/samboere med libyske borgere må være oppmerksom på at eventuelle felles barn automatisk blir libyske borgere dersom deres far er libyer (dette gjelder selv om barnet ikke har bedt om libysk statsborgerskap). Dersom mindreårige barn av norsk-libyske par (hvis far er libyer) taes med til Libya kan de ikke forlate landet uten farens skriftlige samtykke.

Det Norske Generalkonsulatet i Tripoli ivaretar Norges interesser i konsulære saker. Deres adresse er ; The Norwegian Consulat General, co/Saga Petroleum, Dat el Imad, Tower 4, floor 10, Tripoli G.S.P.L.A.J, tel : (+218) 21 335 03 43, fax : (+218) 21 335 03 48.

Drikkevann må kjøpes på flasker, hygienen på de større hotellene er tilfredsstillende, dette gjelder også endel større restauranter i de store byene.

Libyske dinarer er en ikke-konvertibel valuta som kun kan veksles ved ankomst til Libya. Pengene må veksles tilbake til konvertibel valuta før utreise.

Det offentlige helsevesenet er dårlig utbygd, men det har i den senere tid kommet flere moderne private klinikker med forholdsvis god standard.

 


Del på nettet   |   print